Vuurbelasting

 

WAT IS VUURBELASTING OF VUURLAST ?...

Berekening van de vuurlast of vuurbelasting (NEN6090) maakt onderdeel uit van een rapportage volgens 'Beheersbaarheid van brand'(BvB).

Vuurlast of vuurbelasting staat voor de energie die vrijkomt tijdens verbranding van stoffen, dus de verbrandingswaarde, uitgedrukt in KJ, MJ of Kcal.

Gemakshalve kunnen we stellen dat alle materialen die we kunnen verbranden in een oven, kachel of haard een verbrandingswaarde hebben en als vuurlast of vuurbelasting beschouwd mogen worden. Het betreft hier vaste en vloeibare stoffen, zoals papier, hout, granen, kunststoffen, textiel, alcohol, olieproducten.

Verteren van voedsel in het lichaam noemen we ook verbranding, waarbij energie vrijkomt, dus voedingsmiddelen kunnen ook gezien worden als vuurlast. We noemen het dan alleen calorieën en staat vermeld als KJ of Kcal op het etiket of verpakking.

De in voedingsmiddelentabel vermelde verbrandingswaarden vormen zo tevens de vuurlast of vuurbelastingsgetallen die meegenomen kunnen worden in een vuurlast- of vuurbelastingsberekening.

Wij hebben zelf een vuurlasttabel voedingsmiddelen samengesteld. 

 

Waarvoor gebruiken we vuurlast- / vuurbelastingsgetallen ?...

Vuurbelastingsgetallen worden gebruikt bij het maken van vuurlast- / vuurbelastingsberekeningen (Rapportage NEN60606, voorheen "Beheersbaarheid van Brand") voor industrie gebouwen, distributie- en logistieke gebouwen, tuincentra en winkels. We kunnen ermee aantonen hoe lang het zou kunnen duren voordat alle, brandbare bouwmaterialen van een gebouw, en alle in het gebouw aanwezige opslag/inrichting, zal zijn verbrand.

Bij de methode NEN6060 wordt de uitkomst van de totale vuurbelasting vertaald naar een brandwerendheidseis (in minuten) aan  binnenwanden (compartiment-scheiding) en aan buitengevels. Afhankelijk van de afstand tot de perceelgrens kan de brandwerendheidseis weer verminderen tot 0 minuten. Er geldt dan géén brandwerendheidseis voor betreffende gevel. 

De omvang van een te verwachte brand is met name belangrijk voor de brandweer, die in bepaalde gemeenten maar een beperkt aantal voertuigen en personeel beschikbaar heeft, om een brand te blussen. Hierdoor is het belangrijk dat een brand, niet te groot mag worden, door een snelle uitbreiding of overslag naar andere gebouwen.

Dit is ook de reden dat men in het Bouwbesluit brandwerendheidseisen en bouwkundige omvangbeperkingen heeft vastgelegd. Doordat branden zo minder snel kunnen uitbreiden, kunnen ook kleinere brandweerkorpsen branden makkelijker onder controle krijgen en blussen. Daarnaast is er hierdoor ook tijd om assistentie uit de regio te vragen. 

Voorgaande is de reden dat grote gebouwen verdeelt moeten worden in kleinere brandwerende ruimten (brandcompartimenten), zodat branduitbreiding vertraagd wordt en een brand sneller onder controle is. Door het toepassen van een "gelijkwaardige oplossing", mogen brandcompartimenten weer groter worden.

 

Bouwbesluit Artikel 1.3 "Gelijkwaardige (brandveilige) oplossingen"

In het Bouwbesluit is een artikel opgenomen die de mogelijkheid biedt om af te mogen wijken van bepaalde artikelen uit dit besluit. Zo mogen gebouwen of ruimten(brandcompartimenten) groter worden dan maximaal voorgeschreven, mits dit wordt onderbouwd, berekend of ingevuld met verzwaarde Bouwkundige-, Installatietechnische- en/of Organisatorische (BIO-)maatregelen.

Het mogen bouwen van grotere gebouwen(brandcompartimenten) kan worden toegestaan, door het bevoegde gezag, wanneer dit o.a. aangetoond wordt met een rapportage volgens "Beheersbaarheid van Brand" (vuurbelastingsberekening) en/of door het toepassen van een sprinkler- of watermistinstallatie.

 

Vuurlast- of vuurbelastingslijsten

Sinds geruime tijd is er een  standaard vuurbelastingslijst in omloop, die ooit is overgenomen van een lijst uit Duitsland, welke echter niet volledig is. Als beginnend vuurbelastingsrapport schrijvende engineers (in 2001), liepen wij continu aan tegen het ontbreken van passende vuurlastgetallen.

Er gold destijds ook nog een soort "afspraak" dat wanneer producten niet op de lijst voorkwamen er gerekend moest worden met 2x de verbrandingswaarde van vurenhout  (2 x 19 MJ/kg).

Doordat dit getal in 99% van de gevallen veel te hoog was, werden er veel te hoge berekeningen gemaakt die niet realistisch waren met de werkelijkheid.

Het gevolg was dat er extra brandscheidingen gemaakt moesten worden; de brandwerendheid van wanden onnodig verhoogt werd of dat er een sprinklerinstallatie gerealiseerd moest worden. Dit voelde onrechtvaardig naar opdrachtgevers toe. 

Om tot meer realistische vuurlastberekeningen te komen zijn, wij destijds zelf gestart met onderzoek naar vuurlastgetallen die we hebben vastgelegd in eigen lijsten.

Hierdoor zijn wij als één van de weinige adviesbureau's in staat om een "eerlijke" vuurlastberekening (rapportage "Beheersbaarheid van Brand") voor u te maken, waarmee wij kunnen voorkomen dat u onnodige kosten moet maken voor aanvullende voorzieningen.

De vuurbelastingslijsten van WatermistExperts, worden ook nu nog regelmatig aangevuld met nieuwe getallen.