PGS-15                                                    WatermistExperts

 

OPSLAG VAN GEVAARLIJKE STOFFEN ( PGS 15)

Richtlijn PGS-15 omvat voorschriften, die gelden voor de opslag van bijna alle gevaarlijke (afval)stoffen, volgens ADR-klasse, en CMR-stoffen. ADR-klasse 1 (Explosieve stoffen) en ADR 7 (Radio-activestoffen) vormen een uitzondering en vallen buiten de richtlijn PGS-15. 

Voor kleine hoeveelheden (1 tot 250 kg) gelden er vrijstellingen afhankelijk van de ADR-klasse en soort verpakking. Op veiligheidsinformatie bladen staat of een stof gevaarlijk is.

 

Opslag > 10.000 kg gevaarlijke stoffen

Er zijn dan aanvullende maatregelen noodzakelijk, zoals bouwkundige brandwerende maatregelen; opvang van gevaarlijke stoffen/bluswater; het toepassen van brand-beveiligingsinstallaties en organisatorische maatregelen, afgekort BIO-maatregelen.

Wanneer gekozen wordt voor een beveiliging met een blusinstallatie, worden Risico's en BIO-maatregelen vastgelegd in een Uitgangspuntendocument (UPD-PGS15). In overige gevallen heet het uitgangspuntendocument een Brandbeveiligingsplan (BVP-PGS15).

Afhankelijk van de gevarenklasse van de opgeslagen stoffen, wordt een beschermingsniveau bepaald. Indien opslag plaats vindt van  >10.000 kg stoffen, die vallen onder beschermingsniveau 3, maar ook >10.000 kg stoffen die vallen onder beschermingsniveau 1, dan dienen maatregelen volgens beschermingsniveau 1 (zwaarste eis) getroffen te worden.

BESCHERMINGSNIVEAU 3

Maatregelen zijn voornamelijk gericht op het brandwerend maken van bouwconstructies, het brandwerend scheiden van, met elkaar reagerende, stoffen en het voorkomen van weglekken van vloeistoffen in het milieu.

BESCHERMINGSNIVEAU 2

Bij dit beschermingsniveau gelden de maatregelen volgens beschermingsniveau 3, maar wordt aanvullend ook uitgegaan van een repressief optreden van de brandweer in de ruimte, waarbij er, ten behoeve van brandweerondersteuning ('Binnenaanval'), een Rook- en Warmteafvoer (RWA-)installatie in het dak moet komen, die automatisch wordt aangestuurd door een brandmeldinstallatie. Ook dient er een voorziening te zijn voor bluswateropvang.

Beschermingsniveau 2 staat momenteel ter discussie, omdat momenteel veel brandweerkorpsen de richtlijn hanteerd dat zij geen 'Binnenaanval' meer doen bij industriegebouwen (opslag gevaarlijke stoffen), wanneer er geen personen gered moeten worden. Een aantal Regionale milieudiensten hanteren momenteel ook een ontmoedigingsbeleid om voor beschermingsniveau 2 te kiezen. 

Momenteel is men bezig met voorbereidingen om beschermingsniveau 2 te vervangen door beschermingsniveau 2a. Maatregelen richten zich dan op het verkleinen(voorkomen) van brand. Een eventueel brandweer optreden zal dan beperkt blijven tot het gecontroleerd laten afbranden van het gebouw en koelen van de omgeving, om zo brandoverslag te voorkomen. Voor bestaande situaties blijft beschermingsniveau 2 wel mogelijk.

BESCHERMINGSNIVEAU 1

Bij dit beschermingsniveau gelden de maatregelen volgens beschermingsniveau 3 en moet de ruimte beveiligt worden met een blusinstallatie of heeft men de beschikking over een eigen bedrijfsbrandweer die beschikt over voldoende materieel om branden zelf te blussen. Ook dient er dan een voorziening te zijn voor bluswateropvang.

 

Brandbeveiligingsplan (BVP) of Uitgangspuntendocument (UPD-PGS15)

Wanneer er meer dan 10.000 kg gevaarlijke stof wordt opgeslagen, wordt meestal door de overheid gevraagd informatie betreffende de opslag(gevarenklasse), bouwkundige situatie(omgeving), brandveiligheidsvoorzieningen en maatregelen vast te leggen. Dit kan mogelijk in een Nota of Brandbeveiligingsplan (BVP).

Alléén wanneer een blusinstallatie (Sprinkler, Deluge, Schuimblus(HiEx) of Gasblusinstallatie) wordt toegepast, kan een Uitgangspuntendocument (UPD-PGS15) worden voorgeschreven, door de overheid.

Dit omdat de overheid de blusinstallatie moet goedkeuren en deze taak overlaat aan een onafhankelijke inspectie A-instelling, die na goedkeuring een certificaat verstrekt. 

 

WatermistExperts uw adviseur voor PGS-15

Wij hebben inmiddels al een ruime ervaring met het begeleiden van PGS-15 trajecten en het beschrijven van Nota's, Brandbeveiligingsplannen (BVP) en Uitgangspuntendocumenten (UPD).

Wij durven kritisch te zijn naar de overheid, wanneer er maatregelen voorgeschreven worden die weinig, of geen, toegevoegde waarde bieden aan brandveiligheid of het beperken van milieuschade. We kunnen u hiermee behoeden voor het nemen van onnodige maatregelen en kosten.